Dagens äh... nyheter? öh...



Djurnyheter




Hemlig ljudfrekvens får dig att lyda katten

Spinner dig till lydnad - Normalt sett spinner katten med ett lågfrekvent ljud på cirka 27 hertz, vilket studiedeltagarna genomgående tolkade som ett mycket behagligt läte. Men när katten tigger använder den mer energi för att få fram ljudet, den överdriver och lägger dessutom in det jamande lätet som har en frekvens på cirka 380 hertz.
  
Ett hungrigt spädbarn gråter i ett frekvensintervall på 300—600 hertz, noterar McComb i sin artikel. Katter har en förmåga att få som de vill. Nu tror sig en forskare veta varför. För dig kanske en spinnande katt låter ungefär likadan oavsett om den ligger i knät eller vill att du ska gå upp och servera mat, men enligt zoologen Karen McComb från Sussex-universitet är det inte alls så enkelt.

När katten vill ha mat eller uppmärksamhet på annat sätt väver den in ett knappt hörbart ljud som ligger på samma frekvens som ett gråtande spädbarn. – Det här tiggande spinnandet är förmodligen lättare att acceptera för oss människor än ett uttalat jamande. En katt som jamar löper nog större risk att bli utslängd från sovrummet än med en katt som spinner, säger zoologen Karen McComb.

Vi människor uppfattar lätet som irriterande, pockande och svårt att bortse ifrån, visar McCombs studie som är publicerad i vetenskapstidskriften Current Biology. Det hela började med Karen McCombs egen katt Pepo, som i likhet med många innekatter har för vana att väcka matte på morgnarna genom att trampa runt i sängen och spinna enträget. Dags för mat! Bara att kliva upp Hon beslöt att låta dokumentera tio tamkatters spinnande i olika situationer. Ljuden spelades sedan upp för 50 försökspersoner. Irriterande, var studiedeltagarnas samlade omdöme om ljudet från katterna som spann framför sin tomma matskål.

Kattägarna var säkrare i sina bedömningar vilket blev ännu tydligare sedan det särskilda gnällande och högfrekventa jamljudet hade maskerats. Övning i kattkommunikation ger färdighet, således. Katter spinner inte bara när de njuter — eller tigger. De kan också spinna när de är svårt sjuka, döende, eller har ont. - Det är ju inte så att de spinner bara när de har det jättemysigt. Väldigt stressade katter kan spinna. Man kan ju spekulera i om spinnandet är någon form av aggressionsdämpande, lugnande signal som kan hjälpa katten när den är väldigt utsatt, säger Ingrid Redbo, etolog vid Uppsala universitet.

*Källa*

Nyhets torka


Fick sten i ögat vid gräsklippning

Musiken har givit honom vänner

80 000 livrädda för Apoliva-reklamen

Facebook gör oss allt mer svartsjuka









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0