Eh.. de här känns inte bra.. inte alls... .

Havandeskapsförgiftning (preeklampsi)

Havandeskapsförgiftning i lindrig form får ungefär två procent av alla gravida kvinnor. Blodtrycket stiger då och äggvita läcker ut i urinen. Mödravårdens regelbundna kontroller gör att man oftast upptäcker havandeskapsförgiftning i tid. Vila är den viktigaste delen i behandlingen. Blodtryckssänkande läkemedel kan minska risken för komplikationer.

Havandeskapsförgiftning kan leda till att fostret inte växer lika bra, eftersom tillflödet av näring minskar, då moderkakans funktion ofta blir försämrad. I sällsynta fall kan sjukdomen vara livshotande, men tack vare regelbundna kontroller hos barnmorskan kan den oftast upptäckas i tid.

En svårare grad av havandeskapsförgiftning kan leda till krampanfall med risk för hjärnblödning, koma, hjärtsvikt, lungödem, njurskada eller ge rubbningar i blodets förmåga att koagulera (levra sig). Denna allvarliga form är sällsynt.

Risken för havandeskapsförgiftning är större vid:

 • diabetes
 • högt blodtryck
 • kronisk njursjukdom

samt om

 • du är förstföderska
 • du ska föda tvillingar eller fler barn
 • du haft havandeskapsförgiftning tidigare
 • din mamma hade havandeskapsförgiftning

Symtom

Högt blodtryck och äggvita, protein, i urinen är tydliga tecken på havandeskapsförgiftning.

> Tecknen kan vara svullna händer, fötter och ansikte samt att du snabbt ökar i vikt. De flesta gravida kvinnor känner sig svullna under graviditeten, men om svullnaden inte går ned över natten bör du kontakta din mödravårdscentral. <

> Flimmer för ögonen, huvudvärk och smärta i övre delen av buken kan vara tecken på en allvarligare form av havandeskapsförgiftning. <

Havandeskapsförgiftning visar sig vanligen under senare hälften av graviditeten. Den är extremt sällsynt före 24 veckors graviditetslängd och senare än ett par dagar efter förlossningen. Den försvinner oftast inom två veckor efter förlossningen.

Havandeskapsförgiftning kan utvecklas gradvis under en längre tid eller inom loppet av några timmar.

Förebyggande

 • Kontrollera blodtryck med jämna mellanrum enligt mödravårdens basprogram.
 • Ta det lugnt och vila om du har lätt förhöjt blodtryck.

Fråga om råd

Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Klicka på länken till höger.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

För råd på arabiska ring 08-528 528 38.

För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Kontakta direkt din förlossningsavdelning eller mödravårdscentral om du har:

 • huvudvärk <
 • flimmer för ögonen <
 • smärta i övre delen av buken <

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. Klicka på Mina vårdkontakter till höger.

Behandling

Vila

Det är väldigt viktigt att du som har havandeskapsförgiftning tar det lugnt. Många blir sjukskrivna eller inlagda på sjukhus för att kunna vila. Sjukhusvård kan också behövas för att följa sjukdomens utveckling.

Blodtryckssänkande medel

Blodtryckssänkande medel kan ges för att minska riskerna för den blivande mamman. Det förbättrar tyvärr inte en dåligt fungerande moderkaka.

Förlossning

Om du blir sämre och/eller fostret påverkas kan det bli nödvändigt att sätta igång värkarna för att skynda på förlossningen eller göra ett kejsarsnitt.


> Tecknen kan vara svullna händer, fötter och ansikte samt att du snabbt ökar i vikt. De flesta gravida kvinnor känner sig svullna under graviditeten, men om svullnaden inte går ned över natten bör du kontakta din mödravårdscentral. <

♥ Eh.. svullen? vad menar du? eh.... jo en massa, vikt ökningen vet jag inte, men ja skulle gissa på de, har ingen våg men är ganska säker på en "stabil viktuppgång" så att säga. Nej, ödemet går inte över under natten, det går ner lite men det går inte över, är elefantfot dygnet runt.. Händerna är svullna med, får inte på mig mina ringar längre, eller ja, de va ett tag sen som jag slutade kunna ha dom.

> Flimmer för ögonen, huvudvärk och smärta i övre delen av buken kan vara tecken på en allvarligare form av havandeskapsförgiftning. <

Flimmer framför ögonen, eh.. trodde de va för tröttheten eller så. huvudvärk, ah.. en smula kanske, typ alltid, smärta i övre delen av buken? skojar du med mig?

 • > huvudvärk <
 • > flimmer för ögonen <
 • > smärta i övre delen av buken <
♥ hurm.....


Eh... är det vanligt att man bli hypokondriker när man är gravid eller? eh..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0