And vs. Anka

Nu ska vi gå till botten med detta missuppfattade ämne! nu är jag less på att gå förbi fågeldammar och höra "Anka" till ängder...


Änder
Ändernas taxonomiska status och vilka arter som ska ingå i underfamiljen Anatinae har varit och är under diskussion. Terres & NAS (1991) slår exempelvis ihop alla arter inom familjen Anatidae förutom gäss, svanar och visseländer i en släktgrupp. Traditionellt delades merparten av alla änder upp i gravänder, trädänder, simänder och dykänder, där de två sista antogs utgöra underfamiljen Anatinae. Dock visade sig trädänderna utgöra en parafyletisk grupp av tropiska vattenfåglar som bara utvecklat möjligheten att häcka i träd.
   Flera av dessa arter som exempelvis brasiliansk and (Amazonetta brasiliensis) kategoriserades sedan som tillhörande Anatinae. Johnson & Sorenson (1999) delar in dykandsläktena Aythya och Netta med flera i den egna underfamiljen Aythyinae. Analyser av mitokondriellt DNA för enzymet cytokrom b och sekvensdata av NADH-dehydrogenas subenhet 2 för denna grupp dykänder (Johnson & Sorenson 1999[4]) indikerar att de släktmässigt är ganska långt ifrån simänderna och att deras morfologiska likheter med simänderna beror på konvergent evolution.



Gräsandens systematik
Domän: Eukaryoter Eukaryota
Rike: Djur Animalia Stam:
Ryggsträngsdjur Chordata
Understam: Ryggradsdjur
Vertebrata Klass: Fåglar Aves
Ordning: Andfåglar Anseriformes
Familj: Egentliga andfåglar Anatidae
Underfamilj: Änder Anatinae
Släkte: Anas
Art: Gräsand A. platyrhynchos





Ankor
Ankor är den domesticerade formen av gräsänder.[1][2] Ankor, som är en tamfågel, föds upp för köttet eller äggens skull. Hannen kallas andrake, drake, andrik eller ankbonde, honan oftast bara anka och ungarna ankungar eller ällingar. Den vanligaste ankrasen för produktion i Sverige är Pekinganka[3], en stor ankras på ungefär 5-6 kilogram som är vit med gul eller röd näbb. Denna ras härstammar från Kina. Det är detta utseende som utgör sinnebilden av begreppet anka.






Anka är en domesticerad And
(Det betyder på Svenska att Anka är en typ av tam And)

En And kan inte vara en Anka.




Kommentarer
Postat av: Nr 2 (Mitt nya alias!)

Domesticerad! Ja äntligen ett ord som jag kan!



Domesticerade lactofila kreatur får normalt räkna med viss destruktion av epitelpartier. Inte sant?

2009-08-19 @ 12:25:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0