10/11 tredje dagen

Ja, då var det onsdag idag då. hoppade nästan upp ur sängen, gick lite långsammare idag, men så kan det ju vara till och från antar jag. 
morgonens frulle:
 • Kaffe
 • Juice
 • mackor
 • bacon o ägg röraJa, jag tänkte att ja! en gård idag, inte så mycket åka utan mer jobb koncentrerat, det kommer att gå fort får se om man kan hoppa in och hjälpa ett annat team under dagen, det kommer ju gå fort.. de är 340 djur och det går ju ganska fort... MEN.. nej.. kanske inte..

Kommer till en jätte gård, mjölk.. kantar in efter att överdrags kläderna var på, en gammal ladugård med kanske 30 djur och lite ungnöt, *tut och sprut* klart! happs.. sen gick allt folk ut, dom skulle valla in kvigorna.. vänta, vänta, vänta.. 10 min, 20 min.. 30 min.. "svängig låt på radion och kunde inte låta bli att dansa loss bland ko rumporna" 40 min.. 45 minuter.. börjar bli tråkigt.. 50 min.. blää.. 1 timme senare var djuren inne i den andra ladugården.. Weeii

Kommer in i en öppen jätte lokal med fyra grupper, najs let´s go.. kände mig som en automat spruta: Ta en tom spruta, fylla vaccin, ta nummret på den vaccinerade kossan, på med kanyl, märka, lämna sprutan och få fem tomma tillbaka och undra .. *hur fa**n gick de till?*
 dagen gick i tempo "ett, två! ett två!".. men det vart bara mer och mer kor hela tiden! tog aldrig slut!

"Risk för översvämning!"

Vid kl 14 ringer ett team och undrar om vi ville ha hjälp, ja men visst de blir bra.. kom bara! fem minuter senare ringer näste och frågar samma sak.. men nej.. så mkt djur va de nog inte. Dom kom och en genomgång utifrån "Att göra listan" senare var vi inne o sprutade igen.

hm.. kom inte från OLC:t (Centralen) förens 18.39 (börjar alltid 8.00) tuff dag idag.. mycket mycket.. men men.. nu börjar man få in lite rutin eller vad man ska säga.. snart kommer det att flyta klockrent antar jag.. ja menar.. de är ju bara dag 4. i morn är de två gårdar (kött 170 djur o mjölk 150) de blir bra ^^ ses i morn.Bilder.


det blir lite långtråkigt på hotellet emellanåt.. och det är dag nummer två.. hur ska de bli till vecka 5? Oj oj!

Total status t-shirt.. hehe.. minnen från SLU.. hehe

Karaktärs hotell minst sagt.. minst sagt

Ja.. de var jag då.. så sitter jag när jag pratar i fonen, min bästa vän här nere.9/11-08 dag 2

Dag nummer två. Inatt sov jag själv, somnade bara.. dunk rakavägen in i sängen.. ställde ena larmet på 06.15 och det andra på 06.30 så man hade tid att njuta av de grymt sköna lakana som jag vet att jag kommer att lessna på förr eller senare. Går upp, pigg som en lärka, klär på mig, går ner tar ett bloss ringer sötnos, och sen till frukosten,

idag:
 • Kaffe
 • Juice
 • Macka (1 med korv o den andra med sill :P)
 • Yoghurt (med solrosfrön, linfrön, russin, fullkorns flakes och kanel)
Va helt själv när jag kom ner, kändes ganska mysko, efter ett tag knata en efter en ner och åt. Hörde att det var en tjej som skippade frukosten för att få fullt traktamente (typ 300/dag) äh.. ja bryr mig inte om det, jag njuter av frukosten så därför fortsätter jag att äta den med, man ska ju orka en del med.

Off to Work


Knata in kolla utrustningen, det ligger nämnligen på mig att se till att allt finns som kommer att behövas per dag;
 • vaccin + frysväska + klampar
 • kanyler
 • sprutor
 • engångs handskar
 • stövel lådor
 • engångs förkläden (ett ombyte till varje gård till mig och min kollega)
 • hand sprit
 • dec vätska
 • mjölk provrör
 • pennor
 • papper
 • dasspapper (mycket viktigt!)
Check V

tre gårdar idag, man får en pärm med info om dagens gårdar och hur många djur det är, om det är mjölk eller kött produktion mm.

Första gården idag va kanske 50 djur, kött variant, med jätte horn! Dom hade fixat en "vallgång" där djuren gick igenom till en annan box och där mellan kunde man stoppa dem och få en möjlighet att spruta, mitt jobb i det hela är att;
Checka vilka djur som får vaccin, utfrån vilket ID nummer de har (nummerlappen i örat), läsa av och pricka av en lista, fylla sprutor, och langa dem till min kollega som ger mig sina tomma osv. det låter inte jobbigt men det krävs en del, man måste vara med hela tiden och kunna hjälpa till om det krävs, och så.. ofta hinner man inte fylla sprutor i takten som hon sprutar, stressigt men så givande ändå. sen som sagt så var vi på den här gården, jätte söta bönder! dom hade haft "genrepetion" för några dagar sen och testat systemet så att det fungerade och det märktes att dom visste vart dom hade varandra och hur de skulle göra med allt, intressant och kul att dom är possetiva till att man kommer ut och tar en massa arbets tid av dem. En timme senare var det vidare till nästa gård.

Mjölk djur, ca 140st. Hjälp! men men.. kommer in o två gulliga gubbar möter oss och visar oss till sin mjölkgrop (en dubbel 3:a) shit va de gick fort! jag hann inte med för fem öre! Emma min kollega snodde runt om en iller runt djuren och va klar innan jag hunnit med med varken pennan eller med sprutorna, så efter ett tag fick ena bonden ta över pappersjobbet, han verkade ganska nöjd, tog på sina läsglasögon och såg allmänt nöjd och "pråper" ut eller vad man ska säga. Jag hann knappt med bara sprutorna, gick i ett! helt sannslöst! men efter ett tag fick man in rutin eller vad man ska säga.

   Sedan vidare till ungdjur med mera, det knata på MEN så började det trycka på, KISSNÖDIG! AKUT, men nej, det var kanske 80 djur kvar! AH!! har aldrig varit så kissnödig och så akut och jävligt som då, det va inte kul nån stanns o så skulle man koncentrera sig och göra ett jobb på det. helt galet! och som avslutning så hade han tydligen en extra lösdrift med kvigor och med sinkor... nej nej nej !! det tog jätte lång tid att fånga djur för djur.. ah!! panik!! jag visste inte vart jag skulle ta vägen.. helt galet!! ville bara sätta mig och göra som korna, men det kan man ju inte göra som "vaccinations assistent" tiden gick i snigel fart.. när djuren var klara så nästan sprang jag mot bilen och försökte få emma att skynda skynda!! men de gick si så där. .och bönderna ville bjuda på fika men jag försökte att avböja så rart som möjligt inte lätt kan ja säga.. inte när man är där .. just i den sittsen.. bilen börjar rulla,
"Emma!! jag är verkligen jävligt kissnödig!!!" .. jag tror att hon förstod och vi körde in på en sidoväg, jag kastade mig ur bilen och snart befann jag mig i himmelriket! 

Att vara kär i all ära! men att få göra sina behov när det är akut.. det är otroligt underbart!

Ja, och sen åkte vi till en gård till, mjölk och det gick helt enligt boken måste jag säga. sen "poff" var det dags att åka tillbaka.. men klockan va bara 14.30.. klockan va ju bara barnet. men det var som det var, tog ett tag på OLC:et att packa och kolla pappren och så, va klara 15.49, avrundat så var det en arbets dag på 8 timmar, jätte kort dag enligt mig.. vill jobba så mycket som jag bara kan.. ja menar jag har inte så mycket annat att göra.. därför jag sitter här kanske..


 Kram för mig.. see ya tomorrow .. en gård, 300 djur.. hell yaeh!

8/11-08 Dag ett

Klockan ringer, trotts att det är många timmar tidigare än jag är van med så nästan flyger jag upp ur sängen, det första som slog mig då, just när ögonen slogs upp, när klockan ringde "Hotell frukost!" Johanna va segare och jag övervägde kallt vatten eller släpa ur henne ur sängen men det behövdes inte (darn!)

Kommer ner, tar ett bloss, ringer snötsnos, och går in. WOW!!Jag menar hm.. jag tog med mig min choklad kallender för att gå lite julkänsla men de behövdes tydligen inte.. ^^Byta om, shit vad med kläder:
 • Långkallingar (2 par)
 • Mjukis byxor
 • Strumbor
 • Raggsockor
 • Underställs tröja
 • trekvarts tröja
 • T-shirt
 • Munktröja
och givetvis stövlar, hej då, lets go!

En bil kör in, en bil.. och det vart fler och fler människor buntade bakom mig. hur hade dom tänkt sig? jag vet inte hur men vi lyckades trycka ihop oss i två bilar och köra iväg, ingen aning om vart men åka bil fick jag göra ialla fall. In på ett område som såg ut som boländerna (i Uppsala), inustriområde helt enkelt. runt runt, till vi kom till en parkering där vi blev tilldelade bilar, som kördes iprincip runt kvarteret. avstigning och en klunga av förvirrade människor gick in genom en plåt dörr.
   En intriduktion, sen gick det fort! Vi gick på led och plockade på oss kanlyler, sprutor, handskar, osv. osv. hängde inte med alls men hoppades på att allt var med. Indelade i Team åkte vi iväg, jag är i team 6, med Emma, en "blåstjärna med rätt att spruta" så att säga. Hel spänd och helt förvirrad börjar dagen.

Lista, lista, lista.. bara en massa siffor och mer siffror, glad att jag fattade ganska snabbt var det var och hur det fungerade, förklarar det vid ett senare tillfälle. Det tar verkligen hur lång tid som helst innan vi kommer fram, en o en halvtimme eller två timmar på ett ungefär. Efter mycket så kom vi fram, till gård nummer ett. Allmänt förvirrad person försöker verka seriös och inskolad.. vet inte om jag lyckades, men hallå, det var min första dag. absolut första dag..

Jag tänker inte skriva idag exakt vad vi gjorde under dagen.. det orkar jag inte.. kan gå igenom det en annan dag. Ganska trött. Men how ever så vart vi rätt sena och kom tillbaka till vimmerby runt 18.00 ca. 10 timmarspass, första dagen, idag var min första dag som Vaccinations assistent - mot blå tunga

Resan till Vimmerby

Vilken dag.. allt på en gång! ah.. har jag allt? vad ska jag ha med mig? har jag allt? ingen tid att tänka, dags att åka. först med tåg från uppsala till stockholm, stockholm till lindköping, lindköping till vimmerby, resan startade 16.09 och var framme 20.36, det är mysigt att åka tåg.. men.... det kan verkligen bli lite mycket och tågen var väldigt olika i behaglighet, det sista tog verkligen priset! minitåg, såg ut som bara ett lok när det rullade in på perongen, och på toh får mycket folk och där skulle man sitta i över en timme.. vilken passning, men vi kom fram i alla fall. Ja, det har jag inte nämnt, men jag hade med mig en viss Johanna från uppsala, vi gick på samma kurs och hoppade på jobbet samtidigt.

Framme i Vimmerby, framme? taxi? ja taxi var det i kanske fem minuter, jätte töntigt, men det gick bra och vi kom fram till karaktärs hotellet i Vimmerby. Precis innanför fanns en byrå med kuvert på, "ÅSA", den tar jag, rum 29, hotellet kändes som en labyrint, korridorer överallt med små söta skyltar som visade vägen (som tur var). Jag och Johanna gick in i våra rum känslan av "aha! är ska jag bo" kom smygandes. Svårt att hålla sig ifrån ett glädjetjut, jag har altså; eget badrum, 4 sängar (och varför vet jag inte), internet (alá tydligen), egen tv, allt man kan önska sig antar jag.

Efter att den riktigt plågande packningen hade kastats av gick jag över till Johanna för att de hur hon bodde, (hon har dubbelsäng.. morr), men men. så skulle vi gå över till mig, just då, just där, stannade tiden, båda fryser fast och hennes dörr går igen, En rad svordommar från henne och ett kvävt garv från mig, givetvis hade hon missat att ta med sig nyckeln.. tur att jag har mina fyra sängar då, ironin är övertydlig..

Vi kom in på mitt rum och ser den mycket välkomnande och mycket frästande korgen med vin (rött och vitt), öl, kolsyrat vatten, chips och godis. Efter lite kall prat kom det jag väntat på "du, jag har en jätte busig idé" säger Johanna, "ska vi ta oss en varsvin flaska och fira att vi är här?" Inget tvivel. vi är ju i Vimmerby nu, vi är på äventyr!


Bakrund

Hej och välkommna till AMBT = Assistent mot blåtunga

Säkerligen sitter du där som ett frågetecken just nu och undrar vad denna blogg kommer att handla om, därför förklarar jag historien lite snabbt.

Åsa, en tjej på 20 år från uppsala, gått naturbruks gymnasie inriktning djurvård med mål om att jobba med lantbruksdjur. Efter studenten våren 2008 var det arbetslöshet som väntade. Ända tills den 16/11-08 då ett tillfälle gavs som telefonförsäljare, ingen dröm men dock ett jobb.
   En helg var det dags för en risk och säkerhets kurs i Halmstad för svenska blå stjärnan, höga förväntningar vart något mycket bättre. Helgen var helt otroligt rolig och nya band knöts, bland annat var det två kvinnor som hade varit ute och vaccinerat mot blåtunga, ett virus som just nu sprids i södra delen av sverige mellan idisslare. vilken chans, detta kan inte missas. Efter att helgskursen var över och ett telefon samtal var avklarat så var bollen i rullning.

Ett par dagar senare kom beskedet om att jag fick åka, jag skulle bli vaccinations assistent. Tackade för mig på telefonförsäljar jobbet och där började min resa.

Bilder

Mitt rum, en del av det
Min säng.. där sover jag :P
Mitt badrum.. mitt privata badrum..
Resten av mitt rum

RSS 2.0