Kanelbullen

Kanelbulle eller kanelsnäcka är ett i Nordamerika och norra Europa vanligt förekommande bakverk som härstammar från 1920-talet. Kanelbullen introducerades då tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget. Ingredienserna är huvudsakligen vetemjöl, mjölk, jäst, socker och smör/margarin. Ofta kryddar man även degen med kardemumma.

 Fyllningen består ofta av smör/margarin, socker, kryddor, frukter, kanel och dylikt. Bullarna penslas med uppvispat ägg och pärlsocker strös över. Formen är ofta rund, så kallad kanelsnäcka, men även så kallat vegabröd, fransk lilja, dubbelsnäcka, knutar och kanelbriocher förekommer.

Det är vanligt att de runda bullarna läggs i veckade pappersformer när de ska jäsa och gräddas. Pappersformen förhindrar bullens deformering under jäsningen och gräddningen och skyddar bullen från direkt beröring när den ska hanteras.

År 1999 instiftade Hembakningsrådet "Kanelbullens dag" som uppmärksammas den fjärde oktober varje år.


Kommentarer
Postat av: Nr 2

Visste ju att du har en bulle i ugnen! Men en kanelbulle? Var det inte vaniljbulle häromdagen?

2009-08-20 @ 14:57:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0